Uluslararası Taşımacılıkta Nakliye Türleri Nelerdir?
Uluslararası bir mal sevkiyatı düzenlenirken, birkaç farklı rota ve mevcut taşıma türleri arasında seçim yapılabilir. En iyi lojistik deneyimi için bazı değerleri incelemek gerekir, toplam maliyet, nakliye süresi, lojistik çabaları ve çevresel etkiler, bu süreci etkileyen parametrelerdir. Ayrıca, tek bir nakliye türü kullanmak veya aynı rota için farklı nakliye türlerini birleştirmek de mümkündür, bu seçim özellikle uzun mesafeli gönderiler için faydalı olabilir.
Uluslararası Taşımacılıkta Intermodal, Multimodal ve Unimodal Taşımacılık Nedir?
Farklı ulaşım yöntemlerini doğru bir şekilde karşılaştırmak için, öncelikle bu terimlerin her birinin anlamını bilmek gerekir. Uluslararası evden eve nakliyat taşımacılığında ağırlıklı olarak tek modlu (multimodal) karayolu taşımacılığı kullanmak daha verimlidir.
Mümkün olan en verimli sevkiyatı elde etmek için karayolu taşımacılığı, demiryolu, deniz ve hava gibi iki veya daha fazla taşıma türü birleştirilebilir. Bu taşımacılık modeli iki kategoriye ayrılabilir: multimodal ve intermodal taşımacılıktır. Sadece uzun mesafeli teslimatlar için değil, aynı zamanda müşterinin teslimat için sınırlı bir zaman dilimi olduğunda veya özel muamele gerektiren bir gönderiye ihtiyaç duyduğunda da kullanılabilirler.

Multimodal ve İntermodal uluslararası taşımacılık arasındaki fark nedir?
Multimodal (çoklu mod) ve intermodal (modlar arası) taşımacılık arasındaki temel fark; sözleşme türüne ve ilgili lojistik yönetim miktarına bağlıdır. Örnek olarak Amerika’dan Türkiye’ye uluslararası bir taşımacılık örneğini kullanalım. Bu durumda, parsel yük önce limana teslim edilecek bir kamyon tarafından alınır, daha sonra deniz yoluyla Avrupa’ya gönderilir ve trenle alıcının şehrine teslim edilir. İntermodal taşımacılık kullanılıyorsa, her bir nakliye segmentinin her biri, kendi sözleşmesine sahip farklı taşıyıcılarla ayrı ayrı düzenlenmesi gerekir. Intermodal taşımacılık daha fazla lojistik çaba gerektirir, ancak gönderenin her lojistik sağlayıcısıyla koşulları müzakere etmesine izin verir.
Bununla birlikte, bir şirket multi modlu bir taşımayı tercih ederse, tüm gönderi yalnızca bir lojistik sağlayıcısı ile tek bir sözleşme altında olacaktır. Bu, segmentlerin bir kısmını “gerçek taşıyıcılar” olarak adlandırılan alt taşıyıcılara dış kaynak kullansalar bile, tek bir lojistik sağlayıcısının tüm taşımacılıktan sorumlu tutulduğu anlamına gelir. Bu tür taşıma, daha az lojistik koordinasyonu gerektirir, çünkü tüm nakliye tek bir şirketle organize edilir.
Intermodal, Multimodal ve Unimodal Taşımacılık Avantaj ve Dezavantajları
Her zaman en ucuz nakliye, gönderiniz için en iyi seçenek olmayacaktır. Karayolu ulaşım en uygun fiyatlı ve yaygın olarak kullanılan yöntemdir, ancak bir işletmenin tüm nakliye ihtiyaçlarını karşılamaz. Müşterinizin hızlı teslimat servisine ihtiyacı varsa veya nihai adres bir okyanus ötesinde bulunuyorsa, diğer ulaşım seçeneklerini araştırmanız gerekebilir.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Unimodal Taşımacılık Avantajları
- Kısa mesafelerde uluslararası evden eve nakliye için son derece pratik.
- Başlangıç noktası ve varış noktası kara yoluyla bağlandığında genellikle en ucuz seçenektir.
Multimodal Taşımacılık Avantajları
- Sorumluluğun merkezileştirilmesi. İzleme sağlayan ve gecikmeler gibi sorunları çözen lojistik sağlayıcı olmalıdır.
- Farklı ulaşım araçlarının kombinasyonu teslimatı daha hızlı hale getirir.
- Tek bir sözleşmeye sahip olmak daha pratiktir ve gönderenden daha az lojistik çaba gerektirir.
- Taşımacılık araçlarına bağlı olarak, genellikle daha az çevresel etkiye sahiptir.
Intermodal Taşımacılık Avantajları
- Fiyatların her bir taşıyıcıyla görüşülmesi imkanı.
- Gerekirse uluslararası sevkiyatı herhangi bir noktada durdurmak kolaydır.

Unimodal Taşımacılık Dezavantajları
- Uluslararası Karayolu taşımacılığı genellikle kullanıldığından, unimodal taşıma karbon salımı açısından olumsuz çevresel etkisi fazladır.
- Uzun mesafeler için teslimat süresi uzun olabilir.
Multimodal Taşımacılık Dezavantajları
- Rotanın belirli bir bölümünde çalışan alt taşıyıcıyı seçmek mümkün olmayabilir.
- Fiyatlar her bir taşıyıcı için müzakere edilemez.
Intermodal Taşımacılık Dezavantajları
- Çok fazla lojistik koordinasyonu gerektirir.
- Uluslararası nakliyede, gecikmeler gibi beklenmedik durumları ele almak için daha az esnekliği vardır.